Gaziantep’te Antep Fıstığı Hasat Sezonu Tamamlandı

Gaziantep’te Antep fıstığı hasat sezonu, son fıstıkların toplanmasıyla sona erdi. Bu yıl kuraklık ve zirai don nedeniyle rekolte düştü.

Gaziantep’te ‘yeşil altın’ olarak bilinen Antep fıstığında hasat sezonu, son toplanan fıstıklarla birlikte sona erdi. İlkbaharda yaşanan zirai don, büyüme dönemindeki kuraklık ve meyvenin gelişme sürecindeki yüksek sıcaklık, Antep fıstığında rekoltenin düşmesine neden oldu.

Fıstık yetiştiricilerinin emek vererek yetiştirdiği Antep fıstığı, bu yıl Türkiye genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle yeterli yağış alamadı. Bu durum, çiftçilerin endişelerini artırdı.

Bu yıl ‘yok yılı’ olarak adlandırılan dönemde, Antep fıstığı rekoltesinde yaklaşık %80 oranında bir düşüş yaşandı. Hasat dönemi, Temmuz ayında baklava yapımında kullanılan ‘boz’ fıstığı ile başladı ve Eylül ayının başında ‘kırmızı ben’ fıstığı hasadı ile sona erdi.

Oğuzeli ilçesindeki Uğurova Mahallesi’nde ‘tekin Antep fıstığı’ çeşidi yetiştiren Ali Rıza Özdemir, son hasadını gerçekleştirdi. Bu çeşit, yazı uzun ve sıcak olan bölgelerde yetişiyor.

Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, bu yıl rekoltenin düşük olduğunu belirtti. Geçen yıl 175 bin ton olan rekoltenin, bu yıl kuraklık nedeniyle 50 bin ton civarında olmasının beklendiğini ifade etti.

Fıstık yetiştiricisi Özdemir, normalde iki yılda bir ürün alındığını, ancak kuraklık nedeniyle yeni çeşit arayışına girdiklerini ve sulu tarıma yöneldiklerini belirtti.

Başa dön tuşu